Wednesday, April 16, 2008

Eski şarkılarla hep beraber


İstanbul belki çok büyük bir şehir ama bir o kadar da küçük bir şehir. Herkes bir şekilde, bir yerlerden tanıdık, gidilen yerler hep aynı, hep bilindik. Her yıl festivaller oluyor, dünyanın en pahalı en ünlü şarkıcıları, müzisyenleri konsere geliyor, biletler satışa çıktığı an tükeniyor vs. Demek ki böyle bir kitle var, böylesine bir talebi yapan var. Ancak yine bazı eksiklikler var. Mesela koskoca şehirde bir tane doğru düzgün kulüp yok. Elbette tek tük bir şekilde işleyen, dolup taşan yerler var, elbette underground gençliğin eğlendiği yerler var ama ne gerçek anlamıyla bir kulüp ve onunla beraber gelişen bir kulüp kültürü hatta gece hayatı kültürü yok.


Müzik garip bir şey. Salt sanatın bir dalı olmasından öte hayatı, gündeliği etkileyen anlatılması çok da kolay olmayan bir olgu aynı zaman da. Hal böyle iken şu şehirde güzel müzik çalan kaç yer var? Yok. Hep aynı şeyler, elektronikse elektronik, rock ise rock ama iyi müzik çalan iyi gece kulübü yok. Mekanlarda konserler var, ses düzenin olmadığı yerlerde sırf time out ödülü aldı diye dj geceleri var. Kısacası şehre yakışan bir yer yok. Olmadığı gibi onu takip edecek insanlar da yok çünkü çoğunluk müziğin peşinde değil de, bir modanın bir akımın peşinde olan müzik bilmeyen, müzikten anlamayan insanlar.


O yüzden her seferinde çıkıldığında gidilen yerlerde hem tanıdık mekan, tanıdık insanlar faktörü bir de bilindik şarkılarla süslenince ortaya 90lar seattle, 80ler londra, biraz 70ler new york karışımı bir dinleti çıkıyor. Hepsine katılıyoruz, sevdiğimiz şarkıları ezbere söylüyoruz ama müzik dinlemek bu değil. Hayır, gece çıktığımızda müzik dinlemiyoruz, sadece eğleniyoruz. Ama müzik dinlemek istiyoruz. Ya da en azından ben istiyorum. Belki de bu yüzden evinde eşşek gibi plazma/lcd ne boksa televizyonundan öte müzik sistemi olanları kendime, kendiminkine yakın görüyorum, hele bir de ortada plaklar varsa mümkünse orada yaşamak istiyorum. Vive la musique deyip epey bir klişe ifade ile bitireyim.
Yine gece, yine eğlence ve yine aynı müzikler...dün gece.

No comments: