Wednesday, May 14, 2008

Festival heyecanı


Öyle bireylerin katılabildiği bir festival olmasa da Cannes Film Festivali belki de en etkili, glamour festivaldir. Fransa'nın güneyi zaten bir glamour havaya sahiptir. Cannes, St. Tropez, Cote d'Azur, Monte Carlo, Monaco tarafı. Diğer tarafı Bayonne ve Biarritz de fena olmasa da riviera değildir.

Cannes'ın 61. yılı bu yıl. Merdivenlerden çıkacak yıldızları kırmızı halıya getiren arabalar hala Renault. Kenarda bekleşen bağırıp duran fotoğrafçıların hepsi smokinli. Zorunluluk bu. Bizde de yapmaya çalıştılar Antalya Film Festivali'nde ama olmadı. Smokin giymesi kolay şey değil (taşıyabilmenin dışında), hele hele o halde fotoğraf çekmek filan iyice zor.

Festivalin afişi David Lynch'e saygı niteliğinde yapılmış. Başkanlığını Sean Penn'nin yaptığı jüride Natalie Portman, Persepolis'in yaratıcısı İran kökenli Marjene Satrapi, sevdiğimiz italyan erkeklerden Sergio Castellito vs bulunuyor. Indiana Jones var (ki heyecanla bekliyorum, hemen ilk sırada seyretmek istiyorum), Atom Egoyan'nın Adoration'ı, Benicio Del Toro'lu Che, Clint Eastwood, Woody Allen filmleri var.

Her gün festivalden haberleri seyredemeyeceğim ama Cunda'dan okurum artık gazeteleri. Akşam rakı içerken de dedikodusunu yaparım...

No comments: