Tuesday, September 2, 2008

Make love not children, part II


Hiç devamını yazacağımı düşündüğüm bir konu olmasa da beni benden alan ülke Amerika'dan gelen haberler sebebiyle gerçekten "make love not children" diyorum.
Resimde her şey ne kadar güzel, ne kadar sevimli, ne kadar mükemmele yakın, ne kadar gülümseyen olsa da, ne kadar aile sıcaklığı gösterse de aslında "işte hayat" dedirten bir arka planı var.
Kasımda yapılacak seçimlerde muhafazakar cumhuriyetçi başkan adayının yardımcısının aile resmi bu resim. Sarah Palin-yani başkan adayının yardımcısı- hem cumhuriyetçi hem muhafazakar hem eşcinsellere hem doğum kontrolüne karşı hem evli hem 5 çocuk annesi hem de 17 yaşındaki evlenmemiş kızının doğacak çocuğunun anneannesi. Ne o çünkü Amerika'da kürtaj büyük mesele. Big issue. Özellikle de dini açıdan. Yani hiç önemli değil doğacak çocuğun sağlık durumu, sosyal ortamı, anne-babasının birlikteliği ve de en önemlisi "istenip istenmemiş" oluşu. Önemli olan bu etkenleri tamamen bir kenara bırakıp çocuğu doğurmak ve hatta çocuk down sendromlu olsa bile onu bu hayata getirmek (çünkü sarah palin'nin down sendromlu 5. çocuğunun kendisinden değil, şimdi yine hamile olan kızının çocuğu olduğu söyleniyor).
Gerçekten bazen çekilen aile resimlerinin, tatil resimlerinin, okul resimlerinin, yılbaşı /doğum günü resimlerinin ne kadar gerçek olduğunu, ne kadar gerçeği yansıttığını merak ediyorum. Çünkü bence yansıtmıyor. Ya da çoğunluğu yansıtmıyor diyelim. Her şey o kadar olmadığı gibi, "miş gibi" ki insan öğrenince kulaklarına inanamıyor.
Evet, Amerika doğum kontrolü konusunda önünde uzun yolu olan bir ülke. En az bizimki kadar.

No comments: