Thursday, December 4, 2008

Yeni aksesuar: bebek


People dünyasında (televole olanı değil, gerçeğinde) bir baby boom hadisesidir sürüp gidiyor. Tüm celebriti kadınlar doğuruyor, hamilelik anında türlü türlü kıyafetlerle kameralar karşısına çıkıyorlar, çocuklar doğunca her tarafa taşıyorlar, taşırken yeni teknikler geliştiriyorlar filan.
Yabancı gazetelerde, internet sitelerinde yapılan çeşitli yorumlara göre de bu baby boom hali, elde kucakta çocuk taşıma hali celebriti tayfasının kendine geliştirdiği yeni bir aksesuar. Celebriti annenin yanında her daim ilgi çekecek bir bebek/çocuk. Kendisine benzeyen, kendisinin giydirdiği, kameraların flaşlarına güzel gözükecek bir aksesuar.
Baby shower diye bir de olay bizde çok gelişmemiş ama bir kesimde yani üst orta sınıfta yapılabilen bir etkinlik. Daha çok Amerikan toplumundan diğer tüketim toplumlarına geçse de artık şaşırtmayan, nedir bu diye sordurtmayan bir hadise. İngilizler ise artık baby shower'da anneye öyle biberon, bebek bezi, pudra mudra hediye edeceğine celebriti bebeklerinde görülen kıyafetleri hediye ediyorlarmış. Yani "Oh my,’ says the mother-to-be, ‘these are just like the ones that Suri Cruise wears." gibi cümleler sarfedilip, istenilenler listesinde hermès çanta, gucci ayakkabı, chanel elbise yer alıyormuş.

elinde "hermès" paketi üzerinde "juicy couture" elbisesi ile boşuna forbes dergisi tarafından en güçlü çocuk ilan edilmeyen "suri cruise"
Çocuk yapma isteği doğal olduğu kadar bencillik de içeren bir duygu. Kendinden, kendine benzeyen, kendisine uygun olan, kendisinin söylediği ve yetiştirdiği şekilde, her daim sevecek ve bağlı kalacak bir mini-me ortaya çıkarma isteği. Hiç itirazım yok. Gayet güzel gayet doğal bir istek. Kiminde çok gerçektir, çok istenendir, çok mutluluk verendir ; kiminde ise toplumsal bir zorunluluk, conjugal bir çaresizliğin bencilce ortaya atılan gerekliliğidir. İşte bazen de aksesuardır, "are children the new handbags for celebrities?" diye atılan başlıktır.

2 comments:

Anonymous said...

Vay be..Tinkerbell'in modası geçti şimdi de Suri var.
Bundan sonrasını feci merak ettim.

admin said...

kesinlikle mantıklı bir yaklaşım.

marka kıyafetler vardı, yetmedi hayvanlar geldi. şimdi bebekler, çocuklar..

insanlar sınırsızca tüketmeye devam ediyor..