Thursday, November 6, 2008

Yorumunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim


İşin doğrusu garip ve eğlenceli şey yorum yapmak. İster dalgasına olsun ister ciddiyetle olsun hemen herkes yorum yapmayı bir şekilde sever, kendini yorumları üzerinden ifade eder. Tabii bunun adaplıca yapılanı var yapılmayanı var.
*
Türk insanı da maşallah yorum yapma makinesi halinde. Her yerde her şekilde ota boka yorum yapıp ders veriyor. Kendisi muhtemelen hayatta bir bok becerememiş, şakşakçıdır ama yorum yaparken aslan kesilir.
Burası ben sen bizim oğlanın oyun bahçesi olduğu için öyle fantastik boyutlarda yorum yapanlar yok; yapanlar da ben sen bizim oğlan. Ancak bazı bloglarda bazı sitelerde ne yorumlar var ki insan ne diyeceğini ne düşüneceğini şaşırıyor. Bence en fantastik olanları gazetelerin web sayfalarında yayınlananlar. "Sayın Obama ..." diye başlayan var, "hadi başkan seçildin umarım vaatlerini unutmaz bizi utandırmazsın" diyenler ve böyle saçmalıkla devam edenler.

Anlamaya çalıştığım kadarıyla böyle yorumlar yaparak belli bir tatmin sağlanıp yine belli bir başarı elde edilmiş olunuyor. Yoksa başka türlü yapılan gerzek yorumları hiçbir şekilde anlamak mümkün değil. Ya da her şeyi bilen türk insanı bütün bilgisini ve kültürünü yaptığı yorumlarla dünyaya açıyor, büyük bir iyilik sağlıyor biz cahillere, yorum yap(a)mayanlara.

P.S. yorumları okuyarak yorumcu hakkında tahminlerde bulunmak bu durumun belki de en eğlenceli hali. benim favorim 80 sonrası doğmuş gençler. imlaları bozuk türkçeleri yetersiz cahillikleri had safhada olsa da heyhat! umrunda mı dünya? o yine her şeyi bilen hali ile yorum kutucuklarını dolduruyor, karşısındakine hayatı gösteriyor, öğretiyor. ama sonra büyük sıçtığını anlayınca ne yapacağını şaşırıyor özür diliyor elinde alsa baklava börek ile ellerinden öpecek. vah vah...

P.S. (2) son günlerde tarihin tekerrür etmesini yaşıyorum. ki bu yorum konusu da bir tekerrürdür. ve yine geçen sene bu zamanlarda çok benzer olmasa da yorum ile ilgili bir post yazmıştım. demek ki bugün de "yorum" yazmak varmış. her ne kadar sebebi , ruhu aynı olmasa da.


Assez de commentaire! Assez de parler! C'est bien le moment d'agir.

No comments: