Sunday, August 23, 2009

Renklerdeki güzellik, renklerdeki ayrımcılık


Fani işler ve sufli konuların günü, eğlencesi olan cuma eğlencesi 'nde her ne kadar "sarışınlık, mavi göz, masumiyet" gibi kelimerle ifade etsem de aslında bu işin ileri boyutlarda ciddiyet taşıdığını düşünüyorum.
Genel estetik anlayışında sarışın beyaz tenli mavi ve yeşil gözlü insanların daha kabul gördüğü, güzel bulunup özenildiği, toplum tarafından kolay benimsendiği, yakınlık arkadaşlık kurulmak istendiği, kendilerinden kötülük, kalleşlik, güvensizlik beklenmediği gibi, yine bize sunulan önümüze getirilen genel estetik anlayışında esmerler, siyah tenli siyah gözlü siyah saçlı, siyah kıvırcık saçlı olanlar ise kötülüğü temsil ederler. Güvenilmez ve kaygı vericidirler. Her türlü çakallık dalavere onlardan beklenir bu yüzden onlara karşı temkinli olunmalı hatta bir şey yapmasınlar diye tüm ayrımcı yasaların çıkartılması doğal karşılanmalıdır.

Bu genel estetik anlayışı sadece modacıların, moda dergilerinin, terörist saldırılarının sonucu değil. Yüz yıllara yayılmış önyargıların, dinsel klişelerin, toplumsal belleğin kalıntılarının da bir sonucu olup, bunların modern teknoloji araçları üzerinde kullanılmasıyla genel algıda hakimiyet kazanmasına sebebiyet verir.

İşte bu Hollywood çocuk filmi tiplemelerinde olduğu gibi. Milyonlarca çocuğun algısının, düşüncelerinin şekillenmesini etkileyecek bir yol. İyiler beyaz, kötüler siyah. Çok basit aslında her şey siyah ve beyaz. Birbirini tamamlaması diye bir şey yok, birbirinden o kadar ayrı o kadar farklı o kadar uzak.

No comments: