Friday, August 28, 2009

Çatıda, yukarda yüksekte

by carl heindl

Yükseklik korkusu olan insanlardanım. Çok belli olmaz ama elim ayağım boşalır bazı yerlerde bazı yüksekliklerde. Hele hele şöyle şu kız gibi koool bir ifade ile oturmak benim için hayaldir. Hayatta yapamam. Bazı insan vardır, o kadar rahattır ki yukarda, gıpta ile bakarım resmen.
Yukardaki kız gibi olamam da (en fazla üzerindeki çizgili tişörtten giyer bira içerim) "Kızgın Dmdaki Kedi "olurum, mesela. Daha uygun zaten. Ayrıca harikulade filmdir, Elizabeth Taylor ve Paul Newman muhteşem "let's fight then we can make up" tadında çifttir (burada elbette gizli bir eşcinsellik de vardır hiç konuşulmayan, bahsedilmeyen ama tabii kimi izleyici için barizdir ) ama tabii her şeyin bu kadar harikulade olması elbette Tennesse Williams 'ın 1955'de yazdığı tiyatro eserinin 1958'de sinemaya uyarlanması sayesindedir.
Yine güney, yine Tennessee viskisi kokulu insanlar, ilişkiler, evler, yine güney eyaletlerinin ağır sosyal baskısı, yine Missisippi Nehri'nin getirdiği blues tınılı yollar, vs... Gerçekten de cat on the hot tin roof. Ayrıca forever Tennesse Williams
Elisabeth Taylor "Maggie" güzel, Paul Newman "Brick" yakışıklı, tamamdır... ("people" bugün yok ortalıklarda bence "kızgın damdaki kedi" hepsine yeter de artar bile, "cuma eğlencesi " bugünlük bu olur).
*

Brick Pollitt: A family crisis brings out the best and the worst in every member of the family. Gooper Pollitt: That's the truth.
Mae Pollitt: You want to talk about the truth? You're not pregnant!
Gooper Pollitt: Keep still, Mae.
Mae Pollitt: She's making it up!
Gooper Pollitt: I said shut up.
Mae Pollitt: Don't you try to kid us, Maggie!
Brick Pollitt: Mae, she's not kidding you.
Mae Pollitt: How can she be pregnant by you when you won't even...
Gooper Pollitt: Mae, will you be quiet!
Mae Pollitt: We occupy the next room and the walls between aren't soundproof. We hear the nightly pleadings and the nightly refusals!
Brick Pollitt: Not everybody makes as much noise about love as you do.
Mae Pollitt: Brick, I never thought you would stoop to her level!
Brick Pollitt: You heard what Big Daddy said. That girl's got life in her body.
Mae Pollitt: That's a lie!






No comments: