Saturday, March 29, 2008

Meksika Olimpiyatları öncesi


Huey P. Newton ve Bobby Seale 1966 yılında Kaliforniya'da Black Panthers Partisi'ni kuruyorlar. Yayınladıkları 10 maddelik bir bildiride ne yapmak istedikleri, hükümetten neler talep ettiklerini, A.B.D.' nin zencilere yönelik ayrımcı politikasını değiştirmek istediklerini anlatıyorlar. Çok barışçıl oldukları söylenemez çünkü gerektiğinde şiddet kullanılması taraftarı söylemleri var. 70lerin sonunda parti çökse de hareket bir şekilde devan ediyor. Bugün bile bu iki adam amerikan zenci cemaati için çok önemli insanlar.

Tommie Smith ve John Carlos 1968 Meksika Olimpiyatları'nda yumruklarını kaldırdıklarında aslında bu yeni doğan ve gelişen akıma desteklerini, sisteme de protestolarını gösteriyorlar (gerçi sonra ülkenin olimpiyat komitesince olimpiyatlara katılmaktan men ediliyor ama haysiyet mi haysiyet işte).

P.S. Antibiyotik, burna sıkılan deniz suyu, iştahsızlık, halsizlik...her şey aynen devam ediyor. En önemlisi ev hapsi devam ediyor. Herhalde yarın delirmiş olacağım. Haftasonuna nasıl gelir böyle bir talihsizlik?

No comments: