Monday, October 8, 2007

Okuma listesi

Neredeyse her yılın bir geleneği haline gelen Frankfurt Kitap Fuarı başlıyor ve F.A. da son hazırlıklarını yapmış frankfurter'in yurduna uçmaya saatleri sayıyor. Kendisine bu yıl da frankfurter, peynir, vs gibi gourmandise'in olduğu liste dışında bir de kitap listesi verdim bulabildiğini alsın diye.
Resimdeki efsanevi kitap listeden değil, okumuştum zamanında ama okumayanlar okusun derim. Öyle ağdalı bir edebiyat eseri veya romantik şiirlerden oluşmuyor. Amerikan popüler kültürünün en bilindik pimp'inin (yani bizdeki söylemi ile pezevenk oluyor) hayat hikayesi. Icerberg Slim. Bu mesleğin nasıl bir meslek olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini, nelerin küçük noktalar olduğunu anlatır kitapta.

Artık hayatta olmayan Iceberg Slim işleri bırakttıktan sonra evlenmiş çoluk çocuğa karışmış, ölümünden sonra da onlara afro-amerikan edebiyatının en gerçekçi yazarı sıfatını bırakmıştır. Amerikan Hip Hop müzik kültüründeki old skool mc ve djlerin aldığı "ice" ile başlayan isimler bu adamdan gelir. Hatta bir kısmı bittabi kendisi pezevenk olduğu için Los Angeles sokaklarında bir nevi saygı hikayesidir (mesela Ice-T'nin kendisi l.a. caddelerinde gayet alenen bu mesleği icra etmiş, sonra müzik vs diye mesleğini bırakmış, şimdilerde ise bir pornocu ile evlidir).

P.S. yazarken yine kendime güldüm... neler biliyorum, neler takip ediyorum diye? yani kim bilir masum, pür pak, mazbut, haminne, domestik, pencere kuşu, hatta sekvotka'nın tabiriyle "poor little anotherstar" halimi bilmeyen neler düşünür hakkımda? whatever...

No comments: