Tuesday, October 16, 2007

Öldüresiye sevmek

Büyük hayranlık duyulan, özenilen ve hep saygı ile bakılan. Kız veya erkek farketmez herkes övgü ile söz eder, onun gibi olmaya çalışırdı. Konuştuğunda hep "un vrai mec, quoi" tanımlasını duyup "yani öyle herhalde, gayet kool, gayet viril, gayet kendine güvenli ama bir o kadar da nazik gözüküyor" diye düşünülürdü. Tam bir bordeaux'lu olarak şarap sever, yanında ekmeği ve peynirini isterdi. Basit şeylerden mutlu olabilen ama asla ucuz olmayandı.

Beklenmeyeni yaptı, en ucuz, en basiretsiz, kendisine en güvenmeyen adamın yapacağı şekilde oynadı. Kıskançlık. İnce mevzudur. Kiminin çok hoşuna gider, kimi hiç hoşlanmaz. Benim ise "yani"dir düşüncem. Çok derin ve ince bir çizgide varolması gerektiğine, mutlaka bir yerde durması gerektiğine inanırım çünkü öyle telefon/mail karıştırmalar filan bana feci kendine güvensiz insan görüntüsü verir, hazzetmem.

Bugün tahliye oluyor. 3 yıl önce kıskançlık sonucu öldüresiye dövdüğü ve sonrasında da öldürdüğü sevgilisinin cinayetinden tahliye oluyor. Hiçbir şey ama hiçbir şey yaptığını telafi edemez veya mazaret oluşturamaz. Kendimi kimi zaman hemcinsime karşı çok sert bulurum, çoğu zaman birçok genel kadın davranışını tasvip etmem hatta tahammül edemem ama böyle bir konuda bana kim gelirse gelsin inanacağım, yanında olacağım doğru olan yani kadın tarafıdır.


O yüzden nasıl şarkı sözü yazarsa yazsın, nasıl kadın ruhundan anlarsa anlasın ya da bunu "onu sevdiği için yaptığını söylesin" farketmez kendisi bir katildir. Buna mazaret bulmaya çalışanlar hatta entellektüel kılıf uyduranlara da küfrederim, hem de okkalısından. Üzücü olan en eğitimli, en iyi olanlarından böyle hareketlerin gelmesidir ama yine de kabul edilemez bir şeydir. Point final.
P.S. İşler bizde kötü ama onun memleketi Fransa'da da hiç iyi değil.

QUELQUES DONNEES FRANCAISES
En France, l'enquête nationale sur les violences envers les femmes en France métropolitaine (ENVEFF), commanditée par le Service des Droits des femmes et le Secrétariat d'État aux Droits des femmes, et publiée en janvier 2001, révèle les chiffres suivants:

* 9,5 % des femmes interrogées ont subi des actes de violence conjugale (physique, sexuelle, verbale, psychologique) au cours des douze derniers mois
* 1,1 % des femmes interrogées, âgées de 20 à 24 ans, ont subi au moins une tentative de viol ou un viol au cours des douze derniers mois dans une des sphères (espaces publics ou sphère professionnelle ou sphère privée).
* Seuls environ 5 % des viols de femmes majeures feraient l'objet d'une plainte.
*13,7 % des femmes interrogées, en situation de chômage ou allocataire du RMI, ont subi des actes de violence conjugale au cours des douze derniers mois.
* 18 % des femmes interrogées ont été victimes d'agressions physiques au cours de leur vie adulte (depuis l'âge de 18 ans).
*plus de 10 % des femmes avaient subi une agression sexuelle, qu'elles étaient 20 % à avoir été victimes de violences dans l'espace public (insultes, vue d'un exhibitionniste, importunée sexuellement ou suivie dans ses déplacements), et encore 20 % à affronter des pressions psychologiques sur leur lieu de travail.
* Environ 50 000 femmes de 20 à 50 ans victimes de viol en un an

No comments: