Thursday, February 6, 2014

Hayırlı olsun cicim!

Hayırlı olsun! Yasayı torbalayıp bize, bizim iyiliğimiz için sunan 27 kişiye de saygı ve sevgilerimizle...İyi ki varsınız iyi ki bizim gibi gerizekalıları kötü yola düşmekten kurtarıyorsunuz. Özellikle de sosyolog olan milletvekili Zeynep Karahan Uslu. Kendisiyle meslekdaşı olarak büyük gurur duyuyor, attığı imzayı hayranlıkla seyrediyor, kendime de acıyorum şu düşük seviyeli halime, yalan değil.


 via tknlj.com
***

      Yasa Neleri Değiştiriyor?

  • Yasada önerilen değişiklikten önce bir internet sitesinde uygunsuz bulunan içeriğin kaldırılması için öncelikle o sitedeki içeriğin sahibine ya da site içerik yönetimine başvuruluyor, bu yolla bir çözüme ulaşılamaması halinde yasal yollara gidilebiliyor ve mahkeme sürecinin ardından yalnızca uygunsuz bulunan içeriğin kaldırılmasına karar veriliyordu. 5651 sayılı kanun ise bu süreçteki ieçrik yöneticisi ve içerik sahibi unsurlarını çıkartarak uygunsuz herhangi bir içerik görüldüğü taktirde direkt olarak ve kimseyi uyarmadan mahkemeye başvurulmasının yolunu açıyor. (Site yöneticilerinin dikkatine: Artık her an kapınızda beliren mahkeme kararları ile karşılaşabilirsiniz)
  • Daha önceki uygulamanın usulü, kararın içerik ya da site yöneticisine bildirilecek uygunsuz bulunan içeriğin kaldırılması şeklinde idi; ancak "Erişim Sağlayıcıları Birliği" adında kurulan ekip artık herhangi bir kararı, internet sitesi sahiplerine haber vermeden uygulayabilir ve internet sitelerine (URL ya da Domain'in tamamına) erişimi habersiz şekilde engelleyebilir. (Site yöneticilerinin dikkatine: internet  sitenize erişimin engellenip engellenmediğini her gün kontrol etmek zorunda kalabilirsiniz.)
  • Daha önceki uygulamada yargı süreci sonuçlanana ve karar kesinleşene kadar engelleme yapılamıyordu. Yasadaki değişiklik ise önce sitenin engellenmesi, ardından yargı sürecinin başlaması yönünde. (artık her an sitemize bakıp itiraz etmem gereken bir engelleme var mı diye diken üstünde duracağız)
  • Eskiden tamamen gizli tutulan IP adresi gibi bilgiler, tıpkı arama emri gibi yasal bir izin olmadan kurum ve kuruluşlarca temin edilemiyor bu da gizlilik haklarınızın ihlalini engelliyordu. Yasanın onaylanması halinde ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tüm IP bilgilerinizi elinde bulunduracak ve birkaç yıl saklayacak, istendiği taktirde ise sizin bu bilgilerinizi diğer kurum ve kuruluşlarla paylaşacak.
  • Tüm ülke olarak Youtube yasağında yaptığımız gibi DNS ayarlarımızı değiştirerek bölgesel olarak erişimin engellendiği sitelere girebiliyorduk; ancak internet yasasındaki değişiklik bunun da önüne geçmeye çalışıyor ve erişim sağlayıcılara farklı erişim engelleme yolları bulmaları zorunlu hale getiriliyor. (Attığınız twit yüzünden internetiniz kesilebilir mesela). (via webtekno)

No comments: