Wednesday, June 15, 2011

Ay etkisi, "clair de lune"


Ay etkisinin insan üzerinde fazla olduğunu söylerler değil mi? Gerçi bilim adamlarına göre böyle bir şey yokmuş ama ben olduğuna inananlardanım. Dün tam ay tutulması gerçekleşecen ay tutulması bir anda kapkaranlık yaptı gözyüzünü. Simsiyah. Hele hele tarih öncesi çağlarda insanların nasıl bir korkuya kapıldığını, anlamadıkları bu doğa olayını kovmak için gürültü çıkarttıklarını, kendilerince ayin yaptıklarını düşününce hak vermemek elde değil.
Videocuların aile eğlencelerine eğlence kattığı, TRT 2'nin yeni yayına başladığı çocukluğumuzda bir film vardı; Kaos. Üç tane ayrı Sicilya hikayesinden oluşan, bir tanesinde yağ küpüne giren bir adam ve diğerinde ise asıl dolunayda kurt adama dönüşen yeni evli bir adam anlatılıyordu. Film 1984 tarihli, ben de herhalde seyrettiğimde 10-11 yaşındaydım. Unutmamışım. Zaten çocukkne öğrenilenler unutulmuyor sonrakiler kalıcı olmuyor. O yüzden de çocukluk her şeyin temeli diyorlar herhalde.
whatever...

Hal böyle olunca simsiyah olan gecede aklıma gelen, Kaos oldu, Debussy Suite Bergamasque yani içlerinde ise tabii en çok bilinen Clair de Lune oldu ve tabii Cher 'li Moonstruck oldu.

No comments: