Monday, June 15, 2009

Bristol Müzesi'nde "the streets"









Sokak çocuğu müzeye girmiş. Banksy doğup büyüdüğü şehrin müzesi olan Bristol Müzesi'nde ilk sergisini açmış. 31 Ağustos'a kadar sürecekmiş. Hani gitmek isterim de İngiltere'nin Londra dışında kaç şehri 1-2 günden fazla çekilir tartışılır, buna birasız, patates kızartmasız, viskisiz yürek dayanmaz.
İşlerini sevsem de öyle pek Banksy'ci olduğumu söyleyemeyeceğim. Yeteneğine, çizgisine, tarzına edilecek lafım pek yok ama benim için fazla popüler, fazla mainstream artık. Hele hele türk moda-tasarım alemlerinde konuşulan bir isim olmaya başladıysa bana fazla gelir. Ama tabii yeteneği filan orası başka, onlarla derdim yok. Bilmem belki de artık sokak çocuğu olmadığını kabul etse daha çok sevebilirim. Neticede müzeye girmek bir nevi sokaktan eve girmek gibi bir şey. Hem de öyle tribute filan değil, bayağı kendisinin yaptığı one man show.
İşte bunlar da ikilemler. Ne yani şimdi adam sanatından para kazanmasın mı, iyi yaşamasın mı? Peki ama iyi yaşaması yaratıcılığını, tavrını etkiler mi? Etkilemediğini idda da etse parasını aldığı bir devlete, müzeye, sisteme tavır sergileyebilir mi? Sergilese bile bu tavır gerçek midir?
Ya hayat da böyle zor işte.

1 comment:

erdobaz said...

bence banksy nin sokak isleri baska - bu tip sergilerde ortaya koydugu eserleri baska . Hala sokak cocugu ruhunu sonuna kadar koruduguna inaniyorum. Ha mainstream konusunda isminin her yere ulasmasi acisindan haklisiniz. biz farkinda degiliz hala banksy i biz kesfettik saniyoruz:) az bilinen bir adam gibi hatirlamak istiyoruz....aslinda adam fena derecede unlu...ama isleri hala underground bence. Sevgiler/Saygılar