Wednesday, November 7, 2007

Vahşi Batı


Çocukluğumda seyredip hep çok sevdiğim filmlerdendir Sergio Leone'nin vahşi batı temalı filmleri. '60ların ortasında çekmeye başladığı spagetti western filmlerle haysiyetli insan Clint Eastwood'u televizyon dizisi oyuncusuyken (rawhide-hatta the blues brothers filmindeki rawhide şarkısı bu dizinin jenerik müziğidir) uluslararası bir yıldız haline dönüştürendir. En az sevdiğim İyi, Kötü ve Çirkin olup, en çok Bir Zamanlar Batı ve Bir Avuç Dolar İçin'i çok severim (hatta geçtiğimiz yazın sıcak aylarında ikincisini digitürk yayınlıyordu).

Müzikler ise apayrıdır bu filmlerde. Ennio Morricone bambaşka bir hava katmıştır filmlere. Mesela "Bir Zamanlar Batı" filminin girişindeki toz toprak içerisindeki tren garı, bekleyen insan tiplemeleri ve arkadan duyulan melodi bir anda insanı titretir.

Clint Eastwood ise fenomendir, efsanedir. Sevdiklerimdendir. Yönetmen olarak da müthiştir. İyi filmlerin yönetmenidir. Çok hareketli değildir filmleri ama güzeldir. Benim için en güzeli Charlie Parker'ın hayatını anlattığı "Bird" ve Amerika'nın güney eyaletlerinin gündeliğini farklı bir dilde anlattığı "Midnight in the garden of Good and Evil.


* Sergio Leone westernlerde farklı bir çizgi yaratmış olsa da asıl harikalar yarattığı film "Bir Zamanlar Amerika"dır ( her daim ilk 5 filmimdendir). Müzikler yine Ennio Morricone'ye aittir.

No comments: