Thursday, November 29, 2007

Sabah keyfi V





40'lı ve 50'li yılların halen ırkçılık ve ayrımcılıkla yaşayan Amerikası'nın güzel sesidir Dinah Washington.

Albüme adını veren "What a diff'rence a day makes" şarkısını ilk defa 1959 yılında yorumlamıştır. O güne dek saygılı duyulan bir blues şarkıcısı olan Dinah Washington, bu albümle plak şirketi Mercury'nin de yönlendirmesi ile daha geniş kitlelere ulaşmış, tabiri caizse main stream bir standart caz albümü yapmıştır. O dönemde neyin ne kadar main stream olabileceği düşünülürse bu hiç de garipsenecek bir durum olmayıp aksine sanatçılar için kariyerlerinde hakkettikleri kapılarının daha açılmasına işarettir bu.

Güneyde ırkçılığın ve ayrımcılığın en keskin hissedildiği eyaletlerden, 1924 Alabama doğumlu olan Dinah Washington, 1963'de kilo sorunu sebebiyle aldığı ilaçlardan girdiği overdose'dan çıkamayıp sadece 39 yaşında ölüyor.

Nedense şarkının Dinah Washington yorumu bende ya yaz mevsiminin çok erken sabah saatlerini, ya da bugün gibi sonbahar sonu ve kış ortası serin bir gününün beyaz çarşaflı yataktan çıkmadan önceki mahmurluk anını çağrıştırıyor.

Aretha Franklin'den Diana Ross, Esther Philips'e kadar birçok grup ve şarkıcı şarkıyı yorumluyor. Bana göre en hareketli ve en farklı olanı Esther Philips yorumu olan. Sanıyorum ilk defa herhalde bir 15 yıl önce kablo tv'nin yeni yayına geçtiği dönemde yayınlanan amerikan NBC kanalının çok iyi hatırlıyorum şimdinin çok zengin çok meşhur kadin televizyoncusu Katie Couric'in programında jenerik müziği olarak duymuştum ama kimdir nedir bilemmemiştim sadece melodisi aklımda kalmıştı. Meğer Esther Philips'miş söyleyen

Şarkının asıl sahipleri Stanley Adams ve Maria Mendez Grever. Sözleri ise aşağıdaki gibi. Gerçekten de güzel bir kahve eşliğinde dinlenecek, sözlerine tebessüm edilecek bir şarkı.

*What a diff'rence a day makes*

What a diff'rence a day makes
Twenty-four little hours
Brought the sun and the flowers
Where there used to be rain

My yesterday was blue, dear
Today I'm part of you, dear
My lonely nights are through, dear
Since you said you were mine

What a diff'rence a day makes
There's a rainbow before me
Skies above can't be stormy
Since that moment of bliss, that thrilling kiss

It's heaven when you
Find romance on your menu
What a diff'rence a day makes
And the difference is you

What a diff'rence a day makes
There's a rainbow before me
Skies above can't be stormy
Since that moment of bliss, that thrilling kiss

No comments: