Tuesday, November 20, 2007

Dünyayı sırtında taşıyandır o.

antik yunan, Herakles(veya Herkül) ve Atlas tasviri

Yunan mitolojisine göre Zeus'a ve Olimpos'un Tanrılarına karşı gelen Atlas isimli bir titan, yine yüce Zeus tarafından kıyametin kopacağı zamana kadar dünyayı sırtında taşıma cezasına çarptırılır. O günden beri de özellikle hint-avrupa dillerini konuşanlar için bir zorluk, bir çaresizlik, tercih dışı bir şekilde fazlasıyla üzerine binmiş sorumluluklar karşısında bir ifade biçimidir "dünyayı Atlas gibi sırtında taşımak".

Gündelik hayatın gerçek dünyasında da bazı insanlar vardır ki Atlas gibi sanki tüm dünyayı sırtlarında taşırlar. Her şeyin yükü, derdi, tasası bu insanlar üzerindedir. Hareket edemezler, hep sorumluluklarının tasalarını yaşarlar, hayatlarındaki mutluluklarını bu sorumluluklar ve onların sonuçları yüzünden yaşayamazlar. Kesinlikle üzücü bir durum olsa da ne yazık ki kimi zaman insanlar Atlas olmayı tercih ederler. Belki bu, çok bilinçli bir tercih değildir ancak Atlas olmak belli bakış açılarından bir büyüklük, bir devlik, bir kocamanlık olarak gibi görülebilir. Tüm acıları taşımak, herkesin yükünü paylaştığı, derdini, sorununu danıştığı kişi hatta merci olmak insana kendisini farklı hissettiren bir duygu olabilir. "Olabilir", "yapılabilir" gibi ifadeler kullanıyorum çünkü bildiğim, tanıdığım bir duygu değil. Ben sadece kendi sorumluluklarımın ve tercihlerimin sonuçlarına katlanıyorum. Kim bilir belki bencilce bir şey ama hayatım veya hayatımdaki insanlar, onların yaşamları ayağıma dolanmış pranga gibi olsun istemiyorum. Elbette bu insanın sadece kendisi için yaşaması, sırf kendisini gözetmesi anlamına gelmiyor. Aksine! İnsan hayatındakilere, önem verdiklerine sahip çıkmalı, gözetmeli, kol kanat germeli. Ne var ki kendi mutluluğunu yaşayabilecek ve en önemlisi bunun tercihini yapabilecek iken kendisinden başka her şeyi yani başka hayatlar ve başka insanlar yüzünden bunu yapmayanları da gayet korkak buluyorum. Sürekli bir başkalarını bahane, sürekli başkalarının hayatına mazaret...

whatever...
Bir de son zamanların gözde ismi Atlas. Geçmişin mafya dünyasının yengesi günümüzün etnik füzyonlu modern kadınının çocuğuna verdiği isim, patlama yapar yakında hayran kitlesinde.

New York, Rockefeller Center'ın önündeki Atlas heykeli,1938,Lee Lawrie&René Chambellan

No comments: