Monday, May 7, 2007

Medeniyet dediğin...


Günlerdir bizim gazetelerin magazin sayfalarında Bruce Willis, Demi Moore& Ashton Kutcher'in beraber tatil fotoğrafları konuşuluyor, üzerine yorumlar yapılıyor.


Ne o bizde olmazmış öyle durumlar, müslüman ülkeymişiz, öyle geniş düşünülemezmiş vs vs ... Ya kime ne? Ne güzel medeni bir ilişki kurulmuş devam ediyor işte. İnsan şahsi kanaati olarak "bana fazla gelir, ben kolay kolay bunu yaşayamam" diyebilir, çok da haklıdır ama akla gelebilecek her "geniş" mevzuda her türlü boku yiyip de, ondan sonra "biz müslüman ülkeyiz, bize geniş gelir" bunlar filan gibi açıklamalarda bulunmak ikiyüzlülüğün göstergesidir.


Ayrıca çok da zor bir şey değil eski sevgili/eş ile medeni kalmak. Ne yani makbul olan görünce yol değiştirmek, arkasından küfürleri saydırmak, rezalet mi çıkarmak? Ben almayayım mümkünse, oturayım haysiyetimle. Gerçekten de eğer eski ilişki "çirkin" bitmediyse medeni olunabilir, beraber vakit geçirilebilir, fine with me. Yok eğer kötü bittiyse, yine arıza olmanın alemi yok bence, en iyi cevap bakıp görmemektir; ne yolumu değiştiririm, ne bağırıp çağırırım, ama bakıp görmem.


Bu arada medeniyet kavramının sosyolojik tanımlarından biri aşağıdaki gibidir:

Norbert Elias'a göre "medeniyet işleyişi toplumun en üst sınıflarından içgüdülerin, dürtülerin idare edilmesinin öğrenimi ve toplumun diğer bireyleri ile iletişime geçişi ile başlar" .


Bir de Freud'un gözünden medeniyetin psikanalitik yorumlaması var ki... pazartesi sabahı hiç deşmeyeceğim ödip kompleksi filan diye.


No comments: