Friday, May 4, 2007

Coffee and Cigarettes



* alt başlık: sabah keyfi

2003 yılı tarihli Jim Jarmush imzalı pek sevdiğim film Coffee & Cigarettes filminden bir sahne.

James Osterberg ismiyle doğmuş ama bilinen ismiyle Iggy Pop ve haysiyetli müzisyen Tom Waits'in kahve çevresinde gerçekleşen sohbeti. Gerçekten de kahve etrafında dönen sohbetler harikadır. Zaten tanışlar, kadim dostlar için her zamanki gibi bir konuşmadır, gülünen, keyif alınan zamanlardandır. İlk defa buluşanlar, tanışanlar içinse muammanın ilk sahnesidir: ya tanış olunacak, ya da "ya benim gitmem lazım aslında" diye cümle ile kaçılacaktır.

Sigara içenler için ise "kahve" hep vazgeçilmezdir. Çay değildir nedense sigaranın yanında eşlik eden ama içmesem de anladığım bir şeydir (zaten camel'in ağızda kalan tadını seviyorum, o yüzden içicilerin aldığı zevki tahmin edebiliyorum).

Öyle kanser manser konularına girmeyeceğim çünkü ciddi konular, ahkâm kesmek istemem. Ancak içilmemesi iyi olurmuş derler, bunu bilirim, gerisi kişinin kendi iradesi, kararı. Ha, içmeyenlerde de akciğer kanseri çıkmıyor mu? Hem de nasıl.


Filmde diğer oyuncular arasında ağır hip-hopçulardan Wu-Tang'den GZA ve RZA da var. Hatta RZA, Jim Jarmush'un bence en iyi filmi olan Ghost Dog: The Way of Samurai'ın harikulade müziklerini yapmıştır (bunu anlatmadan geçemeyeceğim: filmi seyrettim, müzikler karşısında çarpılıp hemen fnac'a koştum almak için. fnac'taki çocuklar artık kıtalar arası siparişlerimden beni bilip, "yine mi sen" halinde gülüp "bu sefer çok zor çünkü avrupa ve amerika'da çıkmadı, istersen japonya'yı deneriz ama en az 3 ay beklersin" deseler de yılmadım ve gerçekten de 3 ay bekledim ama değdi diyeyim beklememe. arada bir değiyor beklemelere şu hayatta...)

No comments: