Wednesday, April 13, 2011

Şarap yolu'nda bir imam hatipli


Fransa'nın en eski şarap yolu "Alsace Şarap Yolu" yani La Route des Vins. Başbakan da bölgenin başkenti Strasbourg'daymış. Yine mitingdeymişcesine böğürerek, yine ders vererek, yine haddini bildirerek konuşmuş, çılgınca alkışlanmış, alçak ve haddini bilmez batılılara gururla yeni bir gol atmış.

Şehrin tam merkezinde bir lokanta vardır. Au Crocodile. Michelin yıldızları daha fazlaydı ama geçtiğimiz yıllarda trajik şekilde kaybetmesine rağmen halen tek de olsa bir Michelin yıldızına sahip lokantadır. Kléber'e yakın, ara sokaklardan birindedir, önünden geçerken de pek farkedilmez. Sıkışmış değildir ama işte ara sokaktadır, ne kadar göze çarpabilir ki. Ucuz hiç değil ama mesela gündüzleri öğlen mönüsü çıkartır nisbeten ucuz olarak. 35 euro da antresi, foi gras'sı, ana yemeği ve tatlısı için gayet makul fiyat-michelin yıldızlı, petrus'lerin şarap listesinde bulunduğu, pek düşünülmeden tüketilmediği bir lokantı için (öğrenciyken bile daha zenginmişim, ben bunu anlıyorum şu satırları yazarken). Eskiden yani AKP iktidarı öncesi konseye gelen türk vekiller, başbakanlar, parlamenterler sıklıkla uğrardı Croco'ya, Petrusler'i, brut şampanyaları açtırır, hesabı da elbette devlete keserler, vergilerden öderlerdi. Artık bunlar olmuyor tabii. Yani bu iktidarla başka şeyler oluyordur, başka yerlerde başka şeyler başka avantalar alınıyor, güzellikler vergilerden devlete ödetiliyordur ama bunlar içinde muhtemelen Crocodil'de yemek yoktur. Oluyorsa bile, giden domuz yemez, alkol içmez, risottoyu içinde alkol var diye geri gönderir. Yazık! Şarap Yolu şahanedir, beyaz şarapları ise ayrı güzeldir Alsace'in, Strasbourg'un. Keşke yiyip içseydi. Hayat ne kadar güzel olurdu. Ona da bize herkese de. Dükkana da yeni şef gelmiş...Keşke gitsem, gitsek Petrus ile ...

P.S. 2007'de yine strasbourg olmuş, konu olmuş içim tepreşmiş yazmışım çünkü o zaman da cumhurbaşkanı gitmiş. gitmiş yani croco'ya. yani bu iktidarda da gidiliyormuş. mille excuses.

No comments: