Wednesday, June 6, 2012

Kırmızı halı sapkınlığı

Haberlerde duyulduğu gibi yarın vereceği konser için gelen Madonna, havaalanında yere serilen kırmızı halı üzerinde karşılanmış... Uzun zamandır duyduğum en boş, en gereksiz işlerden biri derdim ama Türkiye'de yaşadığımızdan her an itibariyle bir gereksiz konu ile karşı karşıya olduğumuzdan "Madonna'ya serilen kırmızı halı" nisbeten sönük kalıyor.
Ama ne yazık ki bizde bir kırmızı halı sevgisi, onun üzerinde tapınma hadisesi mevcut. Saygının böyle gösterildiğinin sanrısındaki bir ülkeyiz. 99 Depremi'nde binlerce insan ölmüş, onbinlercesi enkaz altında kurtarılmayı, yabancı ve elbette daha donanımlı kurtarma ekiplerine sahip ülkelerden gelmiş yardımlar havaalanından dağıtılmayı beklerken vali gelecek diye herkeste gereksiz bir heyecan yaşanıp yere kırmızı halı serilmiş, "sayın vali" gelmiş, sonra her şey normale dönmüştü. Hatta yine depremden hemen sonra bölgeyi ziyarete giden Demirel'e (veya bir başka bakan makan öyle birine) sanıyorum o molozlar, yerle bir olmuş evler arasında acı çeken insanlar yanında yere kırmızı halı serilip öyle karşılanmıştı devlet erkanı. Elbette aksi düşünülemez çünkü devlettir bizim anamız babamız her şeyimiz, insanlar ölebilir veya öylece ayakta bekleyebilirler hiç sorun değil. Var, var ne yazık ki kırmızı halı sapkınlığı, arızalığı ve yapanda olduğu kadar yapılanda da sahte saygının yükselttiği ego hali var çünkü yapılan zaten kendisini dünyanın merkezinde sanıyor, yapan da "bir gün bu saygımın karşılığı gelecek, takdir edileceğim" diye düşünüyor. Gösteriş neticede gerçekten hissedilen bir durum değil.

Madonna ve kırmızı halıya dönersek...Sahip olduğu imkanları, bankadaki meblağları, egosunun yüksekliğini düşünür bir de kendisinin elbette artık bazı inançları sebebiyle daha mütevazi bir hayat yaşamaya çalıştığı, yoga matının kendisinin taşıdığını ve bugüne kadar yapılmış her türlü yalakalık biçimini gördüğünü düşünürsek ayağını kırmızı halıya bastığını farkettiğini bile düşünmüyorum. Öyle de görülüyor. Zaten kısacık bir şey serilen o halı, jetinden inmiş sevgilisi ile basmış ayağını ve yürüyüp gitmiş. Noldu kırmızı halı serdik. Sonuç? Sıradanlık ötesi gereksiz hareketler listesinde bir numara. Bir etkileme bir coşku yaratma hali var mı? Yok. 0+0=0

Bir de hala Istanbul'a love boat gemileri gibi büyük gemilerle gelenleri Karaköy limanında Mehter Takımı ile karşılamıyorlar mı? Of ki of...Dünya nerede biz nerede. Evet. Hala.

No comments: